Режим харчування учнів у 2023/2024 н.р.



Відповідно до законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про професійну (професійно-технічну) освіту», на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», наказу Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 № 667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах», Комплексної програми розвитку освіти м. Харкова на 2018-2022 роки, затвердженої рішенням 16 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 08.11.2017 № 826/17 «Про затвердження Комплексної програми розвитку освіти м. Харкова на 2018-2022 роки» (зі змінами та доповненнями), рішення 31 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 27.11.2019 № 1814/19 «Про бюджет міста Харкова на 2020 рік», рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 11.12.2019 № 941 «Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти м. Харкова у 2020 році», наказом Департаменту освіти Харківської міської ради від 16.12.2019 № 335 «Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти міста у 2020 році», наказом Управління освіти адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради від 26.12.2019 № 291 «Про організацію харчування учнів закладів середньої освіти та вихованців закладів дошкільної освіти Шевченківського району у 2020 році» з метою організації якісного та повноцінного харчування учнів і вихованців закладів освіти, допомоги соціально незахищеним категоріям дітей в школі організовано харчування
- учнів 1-4 класів за бюджетні кошти із розрахунку вартості 14,00 грн. на день на одного учня згідно заяв батьків - 348 учнів;
- учнів 1-х класів молоком за бюджетні кошти відповідно до Порядку організації харчування молоком учнів 1-х класів загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності м. Харкова із розрахунку вартості 7,14 грн. на день на одного учня – 76 учнів.
- учнів пільгового контингенту за бюджетні кошти із розрахунку вартості 18,00 грн. на день на одного учня – 36 учнів (діти ПБП, учні з малозабезпечених сімей, учні з сімей учасників АТО, ВПО, учні, що навчаються в інклюзивному класі);
- учнів в групі продовженого дня – 60 учнів.
В школі розроблене спеціальне меню для 53 дітей, що потребують дієтичного харчування.
Контроль за організацією харчування учнів навчального закладу здійснюється за допомогою комісії громадського контролю за харчуванням.

Лист Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Головного управління держпродспоживслужби в Хар. обл. від 26.10.2018 № 42/16514 " Про харчування дітей в закладах освіти"

Правила здорового харчування

Харчові звички, що формуються у дитинстві, зберігаються і в дорослому віці. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура спроживання їжі не лише вбережуть дитину від численних хвороб, а й зроблять її бадьорішою і уважнішою. В рамках інформаційної кампанії “До школи” розказуємо про затверджені МОЗ України норми харчування дітей і даємо поради батькам, як зробити харчування дитини збалансованим і корисним.
МОЗ України оновилонорми фізіологічних потреб в основних харчових речовинах і енергії. У підготовці норм були враховані рекомендації та стандарти ВООЗ та Європейської агенції з харчової безпеки.
Згідно з нормами, 6-річним першокласникам для активного життя достатньо 1800 ккал на добу, а дітям 7-10 років - 2100. З 11 років добові потреби у для дітей різної статі відрізняються: хлопчикам та юнакам треба дещо більше енергії, аніж дівчаткам і дівчатам.

ЯКІ ПРОДУКТИ ПОВИННІ ВХОДИТИ ДО ЩОДЕННОГО РАЦІОНУ ШКОЛЯРІВ

Харчування дітей має бути здоровим та збалансованим також поза школою. Ось кілька порад, які допоможуть скласти домашнє меню:
- акцентуйте увагу на овочах і бобових - вони мають бути основою раціону;
- стежте, щоби дитина щодня їла фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях - цільнозернові продукти, насіння та горіхи;
- упродовж тижня готуйте рибу (2-3 рази на тиждень) і м’ясо (переважно птиці і кролика);
- мінімізуйте кількість солі та цукру; - для дітей 2-3 г на добу, для підлітків менше 5 г на добу, цукор: 25-50 г на добу включаючи фруктові цукри;
- використовуйте корисні олії (оливкова, кукурудзяна, лляна, гарбузова, горіхова);
- стежте за водним балансом школяра: дитина має отримувати достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги.

ЯК ЗАОХОТИТИ ДИТИНУ ДО ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

Кожну дитину можна заохотити їсти здорову їжу і робити це із задоволенням.
1. Привчайте дітей до різних смаків. Щоби звикнути до нових продуктів, дітям інколи потрібно скуштувати їх 7-12 разів. Не змушуйте дітей їсти овочі - зробіть так, щоб овочі завжди були доступними, і діти бачили, що ви самі це їсте. Не “маскуйте” овочі в стравах - діти мають їсти корисні продукти свідомо.
2. Їжте разом та без телевізора. Діти, які харчуються разом зі своєю сім'єю, як правило, їдять більш здорову їжу. Вживання їжі перед телевізором сприяє вибору менш безпечних та корисних продуктів.
3. Встановіть регулярний режим харчування. Це стосується як сніданку, обіду та вечері, так і проміжних перекусів.
4. Не використовуйте їжу як нагороду чи покарання.
5. Слідкуйте, щоб дитина пила достатньо води. Кількість води, рекомендована для споживання дітям, залежить від багатьох факторів - рівня фізичної активності, температури повітря тощо. Головний орієнтир - почуття спраги у дитини. Водночасдітямслід нагадувати про пиття, тому що вони погано розрізняють сигнали тіла про спрагу.

Загальні рекомендації щодо питного режиму для дітей:

- діти від 1-4 років - від 2-4 склянок;
- діти 4-8 років - 5 склянок;
- діти 9-13 років - 7-8 склянок;
- 14 і більше - від 8 до 11 склянок.
Денну норму води дитина може отримати не тільки споживаючи воду, але і з харчових продуктів.
6. Обмежте їжу з великою кількістю калорій, жиру, цукру та солі й пропонуйте альтернативу. Альтернативними солодощами можуть стати свіжі та сухі фрукти, десерти на основі горіхів, сиру, несолодкі йогурти, узвари та смузі.
7. Будьте прикладом для своїх дітей. Якщо хочете заохотити дитину їсти здорову їжу, то і самі маєте харчуватись правильно.

ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ДІТЕЙ: ОСОБЛИВОСТІ ТА ПОРАДИ ДЛЯ БАТЬКІВ.

Кiлькiсть переглядiв: 752

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.